רפואה סינית עתיקה בידיים מערביות

איילת יוגב פשוט לחות בריא

איילת יוגב פשוט לחות בריא

גם את הפוסט הזה אני אתחיל בגילוי נאות: איילת היא בת דוד שלי.

זהו. עכשיו שסיימנו עם הפורמליות, אפשר לעבור ל- "עבודת האלילים" – סתאאאאאאם… דיקור סיני והרפואה הסינית בכלל כבר מזמן לא נחלתם של תמהונים כאלה ואחרים. זוהי רפואה לכל דבר, שמשתמשים בה גם בבתי חולים קונבנציונליים.

איילת, נשואה ואם לשניים, הגיעה לרפואה הסינית במקרה… כאשר לילדיה (כשהיו קטנים), היו נוזלים באוזניים, כמו לרוב הילדים, היא ניסתה להימנע מניתוחים ואנטיביוטיקה והגיעה למרפא ברפואה הסינית. אחרי מספר טיפולים נעלמו הנוזלים והשמיעה הירודה של הילדים עלתה פלאים. נושא זה הקסים אותה ואיילת, שבאה מהתחום הטיפולי – היא עסקה כעשר שנים בפסיכותרפיה גופנית, שיטת אלבאום, וטיפול בתנועה, החלה ללמוד את הרפואה הסינית יותר ברצינות.

ברפואה הסינית היא מטפלת כבר כחמש שנים ואת הקליניקה שלה בקרית השרון פתחה באופן חגיגי בנובמבר 2015 בנתניה.

אז מה ההבדל בין רפואה סינית לרפואה סינית עתיקה, אתם שואלים – שאלה מצויינת ואני אנסה לענות ככה, על קצה המזלג –
הרפואה הסינית העתיקה נזכרת בכתבים של ספר השאלות והתשובות והספר של הקיסר הצהוב
מתוך ויקיפדיה:
"ספר הרפואה של הקיסר הצהוב", אשר כפי הנראה נכתב במאה הראשונה לספירה, הוא הספר הקדום ביותר אשר מציג את התאוריות שנעשו מקובלות ברפואה הסינית. התאוריה המוצגת בו פיתחה ושילבה בתורתה את תפיסות היין ויאנג, חמשת היסודות (אלמנטים או 5 התנועות). שיטות האבחון של גישה זו התבססה על אבחון דופק ואבחון על פי ערוצים (מרידיאנים), הקיימים כביכול בגוף האדם; אין עדות מדעית לקיומם של "ערוצים" אלו. שיטות הטיפול התבססו על הקזת דם ושימוש במוקסה (צמר המופק מצמח הלענה אשר מבעירים אותו על קצה מחט הנמצאת בתוך מטופל או שהצמר מגולגל, מובער ומוחזק קרוב לעור על מנת להעביר את החום הגבוה לתוך הרקמות הפגועות או נקודות הדיקור) ובהמשך גם נוספו שיטות דיקור.

העיקרון הבסיסי המנחה את הרפואה הסינית הוא הסתכלות על גוף האדם כחלק מהעולם וההנחה שהאדם, כמו כל חלקי הטבע, צריך לחיות בהרמוניה עם חוקי הטבע ועם השינויים המתמידים בעולם, כמו מחזור היום והלילה, מחזור חילופי העונות וכדומה. לפי הפילוסופיה הסינית העולם מתנהג ומתנהל על פי עיקרון בסיסי אחד – ה"דאו" (=דרך). שיטה פילוסופית זו נוסחה על ידי המלומד לאו דזה בספר "דאו דה ג'ינג". היא נקראת "דאואיזם" או "טאואיזם" ובמשך השנים עברה גלגולים בין שיטה פילוסופית לדת ועד מיסטיקה עממית. עקרונות ה"דאואיזם" נמצאים כבר בספר הרפואה הפנימית של הקיסר הצהוב. ספר זה התקיים, על פי האגדה, כבר בשנת 2600 לפנה"ס. זהו ספר הרפואה הקדום ביותר ברפואה הסינית והוא משמש עד היום תלמידי רפואה סינית מסורתית.

הקיסר הצהוב היה דמות אגדית, אשר לפי המסופר שלט כ-102 שנים על קיסרות סין הקדומה והיה חלק מהשושלת האגדית (אשר אין עדויות ארכאולוגיות לקיומה). למעשה, הספר נכתב כנראה בתחילת המאה השלישית לפנה"ס, בתקופת שלטונו של הקיסר צ'ין שה-חואנג-דִי ויוחס לקיסר הצהוב האגדי הקדום.

הספר ערוך בצורת שאלות ותשובות בין הקיסר הצהוב לרופא החצר שלו ויועציו ומפרט את גורמי המחלות, שיטות טיפול בהן והדרך לשמירת הבריאות בהתאמה עם גורמי הטבע והיקום. הספר מורכב משני חלקים – הראשון נקרא "שאלות פשוטות" (Su Wen) ובו דנים בשאלות מהותיות לגבי איכות חיים, שמירה על בריאות, אבחון, דיקור, תזונה וכו'. החלק השני נקרא "הציר הרוחני" (Ling Shu) ובו דנים ביתר פירוט על אומנות הדיקור. ספר זה וספרי רפואה עתיקים נוספים הידועים לנו, שנכתבו מאוחר יותר, מנוסחים בלשון המקובלת בשירה או בפרקים קצרים היוצרים בתים שכן הרפואה נחשבה לאמנות ולכן התייחסו אל ספרי הרפואה כאל חלק מהתרבות והאמנות.

הצורה המוכרת לנו כיום של הרפואה הסינית נוצרה על ידי ממשלת סין בשנות החמישים של המאה העשרים. מנהיג סין מאו דזה-דונג (מאו צה-טונג) לא האמין בעצמו בשיטות הטיפול הללו, אולם הוא חיפש שיטות טיפול זולות וזמינות ולכן העדיף להתבסס על הרפואות העממיות שהיו מקובלות בסין (למרות הביקורת שנמתחה עליהן ממשכילים). לשם כך יצרו השלטונות נוסח אחיד (שאותו אפשר ללמד).

ביולי 1971 ביקר בסין הנרי קיסינג'ר כהכנה לביקור ניקסון תשעה חודשים מאוחר יותר. בין האנשים שנלוו לקיסינג'ר היה העיתונאי ג'יימס רסטון, שחש ברע במהלך הביקור ונזקק לניתוח אפנדקטומיה. הוא נותח בבית חולים בטיפול שכלל גם דיקור סיני והבערת עשבים, אך בעיקרו היה ניתוח אפנדקטומיה בהרדמה מקומית. למרות זאת, מהדיווח הזה התקבעה הטענה שאפשר לאלחש בעזרת דיקור סיני.‏

אז איילת מאבחנת לפי דופק – אצלי, בלי שסיפרתי לה יותר מדי, היא אבחנה עומס על הכבד (מה שנכון וידוע לי), ודקרה אותי בכף הרגל –דיקור רגל איילת יוגב

לא כואב ולא מורגש.

בכלל – הדיקור הסיני נעשה בנקודות שנקראות "מרידיאנים", קיימות 365 נקודות כאלה והן מקבילות ללוח האסטרונומי הסיני ולמסלולי כוכבים.

חלק מהאבחון כולל שאלות על תאריכי לידה לפי לוח השנה הסיני.

לטענת הרפואה הסינית, מקור המחלות הוא חוסר איזון בגוף ובעזרת הדיקור וצמחי מרפא, מנסים להוריד לחץ ממרידיאן אחד ולתת למרידיאן אחר – שבו חסרה אנרגיה.
זה יכול להישמע כמו "ממבו ג'מבו" או "ג'יבריש" חסר משמעות, אבל זה עובד!

לפגישה השניה שלנו, הבאתי את נדב, הבן הקטן שלי (עוד מעט בן 8), שעליו אני עורך ניסויים בכל הקשור לטיפולים ולאביזרים שונים ומשונים (בעיקר ספרים), וחוות דעתו מתקבלת בברכה.

בניגוד למקומות אחרים, שבהם יש לנדב התנגדות גדולה ואף אגרסיבית בכל הקשור לטיפולים ובדיקות, ברגע שנכנסנו לקליניקה הקטנה, שרתה עליו רגיעה והוא אפילו ביקש שאיילת תעשה לו טיפול.

הטיפול של נדב התחיל באבחון, ע"י מדידת דופק. מדידת הדופק נעשית כאשר המטפל (המטפלת במקרה הזה), נמצא במצב כמעט מדידטיבי – בריכוז עמוק מאוד כדי לחוש את השינויים הקטנים ביותר בכל אחת מנקודות הדופק. מאחר ונדב הביע התנגדות לדיקור, איילת עבדה עליו עם פעמון טיבטי. ניתן לטפל גם בצמח שנקרא "מוקסה" – שגורם לחימום המקום ובצמחי מרפא.

אבחון ע"י מדידת דופק

אבחון ע"י מדידת דופק, נדב בעולם אחר כבר

טיפול ע"י רטט מפעמון טיבטי

טיפול ע"י רטט מפעמון טיבטי

אז לדברי נדב – הוא לא ממש מרגיש שינוי או הבדל בהרגשה הכללית, אבל היה לו כיף בטיפול והוא כבר שאל אותי מתי הוא יוכל להגיע לאיילת שוב כדי שהיא תטפל בו… הילדים יודעים מה טוב להם.

איילת סיימה בהצטיינות את לימודי הרפואה הסינית העתיקה והספיקה להיות גם חלק ממחקר, בראשות ד"ר מוטי לוי, מנהל תחום פורום רפואה משלימה בקופת חולית כללית, על זירוז לידה באמצעות הרפואה הסינית.

רוצים לדעת עוד ? כנסו לדף של איילת בפייסבוק ותשאלו, או שתתקשרו 052-3890218

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s