זכות האישה ל… שוויון ?

אז איך באמת יכול להיות שיוויון ?

Blog Action Day

Blog Action Day

זה ייתכן ברגע שצד אחד יפסיק להתקרבן ויתחיל להסתכל על העולם בגובה העיניים ולא מלמטה, למרות שנותנים לו הכל.

הפעם אני אדבר על פמיניזם.

פמיניזם במקורו מדבר על שוויון לנשים אל מול המין הגברי, לעומת השוביניזם, שמדבר על דיכוי כל מי שהוא לא… (במקרה הזה גבר).

 

מתוך ויקיפדיה :

∴ פמיניזם היא תפיסת עולם שראשיתה באירופה במאה ה-19, שעל פיה יש להיאבק בדיכוי נשים ובאפליה כנגדן בחברה ולהביא לשוויון הזדמנויות לנשים.

תפישת העולם הפמיניסטית מפרשת את המציאות החברתית הקשורה לחייהן ומעמדן של נשים בחברה, תוך התמקדות במשמעויות הפוליטיות, החינוכיות, התרבותיות והכלכליות של יחסי גברים-נשים. הפמיניזם תומך בהעצמת נשים בדרכים שונות דוגמת חקיקה,אכיפה, הסברה, שינוי נורמותדיבור, ייעוץ ומתן פתרונות למצבים שונים, מתוך מטרה ליצור שינוי חברתי כולל. פעולות אלו מבוססות על תאוריות פמיניסטיות אשר מבקשות להציע פרשנויות חלופיות לתפישה ההגמונית-גברית של המציאות.

התנועה הפמיניסטית איננה מזוהה עם מפלגה, ארגון או דמות מייסדת אחת. רעיונות התנועה הפמיניסטית ודרכי פעולתה מגוונים ומשתנים בהתאם למקום ולתקופה. הפמיניזם כולל זרמים שונים, מגוון גישות, אמונות ורעיונות. המשותף לכל הזרמים השונים המרכיבים את התנועה הפמיניסטית טמון ביציאה נגד אפליית נשים, שאת ביטויה ניתן למצוא בהדרתן של נשים ממוקדי הכוח הפוליטיים והחברתיים, כמו גם במאבק נגד תפיסת העולם המציבה את הגבר במרכז ואת האישה בשוליים.

∴ שוביניזם הוא כינוי למכלול תופעות של שנאה או זלזול כלפי קבוצות שונות. בשימוש השגור בימינו, הוא מתייחס לזלזול בנשים או אפלייתן לרעה, ולעתים גם בהומוסקסואלים. בעבר תיאר המושג במיוחד קנאות לאומנית קיצונית, או פטריוטיזם, תוך גילוי איבה כלפי בן הלאום האחר, אך מאז הופעת הפמיניזם בשנות השישים והשבעים של המאה הקודמת, נוסף לכינוי משמעות של מבנה משפחתי פטריארכלי.

 

בשנים האחרונות החלו תנועות "פמיניסטיות" להרים את ראשן ולדרוש לא שוויון בין נשים וגברים, אלא דרישה של עליונות נשית מתוך המקום שבו הם (או יותר נכון – הן) לוקחים את האישה ומקרבנים אותה (הופכים אותה לקורבן) מתוך שנים של שוביניזם ודיכוי גברי.

אז לא, עדיין לא הגיע התור שלכן לשלוט בגברים! בואו נתעלה מעל זה ונחייה באותה רמה, באותו לבל. יש הבדל בין הפגנה למען זכות הנשים להצביע לבין חזקת הגיל הרך! יש הבדל בין הזכות לאישה לעבוד בכל עבודה לבין אפליה מתקנת שמחייבת מקום עסק להעסיק מספר מסוים של נשים. זה לא שוויון, זוהי אפליה! זהו שוביניזם נשי (תתפלאו, אבל גם זה יכול להיות). אפילו הפמיניזם הרדיקלי לא מגיע לרמות של שנאת גברים כמו שמרגיש מחלק מהתנועות הלכאורה פמיניסטיות.

לא, אל תחשבו לרגע – אני אוהב נשים. אני חושב שאישה יכולה לעשות כל עבודה באותה רמה, באותו דיוק, באותה צורה וחלק אפילו יותר טוב ממה שגבר מבצע.

אין לי שום דבר נגד נשים – אני אפילו מגדיר את עצמי כפמיניסט. אבל עד לשלב שבו מתחילות להישמע הערות של "מגיע לי כי אני אישה…"

אז ביום שנשים יפסיקו לראות בעצמן קורבן של המין הגברי, דבר שיכול להיות מאד נוח לפעמים, אנחנו נוכל להגיע לעמק השווה ולדבר על שוויוניות.

ואם כבר שוויוניות, אז שוויונית בכל – בהורות, בגירושים, בגידול הילדים, בכלכלת הבית, בעבודה ובקריירה.

2 מחשבות על “זכות האישה ל… שוויון ?

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s