זן ואומנות הבישול הטבעוני

או כמו שהוא נקרא – "חמש עונות במטבח, בישול טבעוני ברוח הזן"

* כריכת הספר

מכירים את הספר 'דירה להשכיר' של לאה גולדברג ?

אז כשקיבלתי את הספר, נזכרתי במשפט שאומר החזיר (מכל החיות) – "איך אשב אני חזיר, לבן בן לבנים, בכפיפה אחת עם חתולה כושית…"

– ולמה ?

"איך אקרא אני, קרניבור בן קרניבורים, ספר בישול ועוד טבעוני…" (?!)

אז ככה הרגשתי כשקיבלתי את הספר.

[divider]

 *

בסופו של דבר הזן ניצח, ושנים של אימונים ומדיטציות (טוב נו, גם הסקרנות) הכריעו… ופתחתי את הספר.

 *

עטיפת הספר עצמה בצבעי האדום והלבן, נעימה למגע וגם הכריכה הקשה מזכירה איזה ספר מיסטי עתיק. תוסיפו לזה סימניית שרוך מחוברת ובכלל קיבלנו ספר הצופן בתוכו סודות ומסתורין…

 *

על פי התורה הסינית, בשנה יש חמש עונות, ולא ארבע כמו במערב –

  • אביב – התעוררות מתרדמת החורף, זרימה קלילה ואנרגיה חדשה שנושבת באוויר.
  • קיץ –  התרחבות של הטבע, פריחה וניצול של הזרעים הטמונים באדמה.
  • קיץ מאוחר – עונת המעבר בין הקיץ לסתיו, עיבוי של האוויר והתמלאותו בלחות, ריקבון של הפירות.
  • סתיו – רוח קרירה, עצבות ודיכאון (מלנכוליות) מסתובבים באוויר. סוף הקיץ ובואו של החורף. התחלה של שנה חדשה.
  • חורף – קר. הימים מתקצרים והלילות מתארכים, הטבע נכנס להילוך איטי, גם בני האדם נכנסים למצב של אגירת מזון, העלאה במשקל, מיעוט בפעילות גופנית.

כל עונה מתחילה במתכון מיוחד המסמל אותת  –

אביב – סמודי פפאיה…
קיץ – משקה לימונים וליים…
קיץ מאוחר – שייק כתום לוהט…
סתיו – אנטי פסטי ירקות…
חורף – משקה שמש חורפית…

*

גם המתכונים בספר מסודרים ומובאים על פי עקרון זה – המרקם, הקלילות (או הכובד) של המנה, הצבעים, הטעמים והתבלינים.

הספר עצמו כתוב בצורה קלילה, עם תמונות מרהיבות של כל מתכון ומתכון יחד עם הסברים מתומצתים וברורים של המתכונים.

מדי פעם יש מסגרת עם "כדאי לדעת" – טיפים לגבי המזון המובא במתכון.

בסוף הספר ישנו אינדקס אלפביתי של כל הרכיבים המופיעים בספר, ובעמודים האחרונים גם מקום לרשימות.

 *

אם ארצה ואם לא, ללא כל קשר לנטייתי הקולינארית, לספר הזה אני מתייחס בחרדת קודש כמעט והוא קיבל מקום של כבוד על מדף ספרי הבישול.

את המתכונים קוראים בנשימה אחת, וגם אלו שלא אמונים על אכילת צמחים בלבד, יכולים למצוא בו מתכונים מעניינים, מזינים, בריאים וטעימים.

אין ספק שהספר נכתב באהבה עמוקה לטבע המשתנה. אפשר לחוש את האהבה הזאת מבין דפי הספר.

 *

כתבתי וכתבתי ולא הזכרתי את השפית אביטל סבג. בוגרת לימודי רפואה סינית עם התמחות בתזונה.

אביטל למדה ביפן, בסין ובקוריאה על המאכלים ותורת הזן והיא מעבירה סדנאות לבישול טבעוני במתחם לשינוי "אביטל סבג".

 *

אביטל סבג

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s